O kávě...

O kávě...

Káva je fenomén, který trvá. Následující článek je pro všechny, kdo se o kávě chtějí dozvědět něco víc...


kava1Většina těch, kdo v životě ochutnali kávu, postupem času propadli její chuti a aroma - stali se do určité míry na ní závislí. Nápoj se stal fenoménem doby - synonymem společenských setkání v kruhu blízkých přátel či na obchodních jednáních. A nejen to. Pomáhá nám zdolat únavu a překonat spánek. Bezesporu každý zažil podobné chvíle a dokázal ocenit její životabudící účinky.

Tento černý hořký nápoj se poprvé objevil v Evropě přibližně v sedmnáctém století, kdy ho z Cařihradu přivezli Benátčané. Tehdy se prodával v lékárnách a nepatřil k běžným nápojům. Postupem času získával na oblibě, začal se pít častěji a na veřejných místech.

Dnes je káva běžným artiklem, můžeme ji koupit ve všech obchodech. Vedle různých instantních granulí, které mají velmi podobnou chuť i vůni a na svět přišly víceméně díky možnosti rychlé přípravy, můžeme koupit celá kávová zrna, (které zpracováváme doma), nebo už rozemletá. Vybíráme ze dvou druhů. Kvalitnější a s nižším obsahem kofeinu se jmenuje arabica, druhou možností je káva s vyšším obsahem kofeinu, která nese název robusta. 

kava2

Správné uskladnění kávy podpoří její chuť

Ať už zvolíme kterýkoli druh kávy neměli bychom podceňovat její uskladnění. Měla by být uskladněna ve skleněných (nejlépe zabarvených) nebo keramických dobře uzavřených nádobách, aby neztrácela vůni a také barvu. Vhodné nejsou dózy z plechu či plastu. Umisťujeme je v suchém větraném místě, např. kuchyňské skříňce či spíži, lednice se nedoporučuje. Kupovat by se mělo jen takové množství, které spotřebujeme v krátké době, jinak vyprchá aroma a káva už nebude mít tak příjemnou vůni.

Příprava kávy

Jednou z věcí je vybrat správný druh kávy, druhou je její příprava, která může chuť umocnit nebo naopak snížit. Nejkvalitnější a zároveň nejchutnější je káva připravená z čerstvě umletých zrnek (mletí otvírá buňky zrnek a uvolňuje éterické oleje a plyny), které se následně zpracují pod tlakem ve speciálním přístroji - espressu. Při extrakci se uvolňují olejové a tukové substance a na povrchu vzniká pěna, které se po italsku říká crema. Podle ní se pozná kvalita kávy. Crema by měla být napěněná, mít lehkou strukturu a dlouho držet.

kava3

Další velmi rozšířenou možností je překapávaná káva. Přestože se tento způsob používá velmi často, není tato příprava zcela vhodná. Voda skrz kávu pouze „proteče„ tudíž se dostatečně nevylouhuje. Proto nebývá dostatečně silná, ztrácí na aroma i chuti. Asi nejméně vhodný, ovšem v naší zemi stále ještě často používaný, způsob jejího vaření je „turecká„ káva po česku - tedy vroucí vodou zalitá kávová zrnka. Při její konzumaci se snadno stane, že zrnka vypijeme, tak se dostanou do žaludku a střev, kde naleptávají sliznici. Navíc pokud ji necháme dlouho stát, dostanou se do vody polyaromatické uhlovodíky způsobující rakovinu.

Nejčastěji připravované druhy kávy

Snad nejznámějším a nejrozšířenějším druhem kávy je espresso. Espressem se rozumí velmi tmavě upražená káva se silnou chutí a výrazným aroma. Káva espresso se stala jednou z nejvyhledávanějších druhů káv, které si člověk při různých příležitostech rád objedná. Pije se silná a černá a správně připravený nápoj má příjemnou vůni a nedefinovatelnou, velice jemně natrpklou příchuť. 

kava4

Na přípravu espressa jsou vhodné směsi kávy se zvýrazněnou kyselostí a s plnou chutí převážně z druhů arabiky. Jedná se určitě o jeden z nejobtížnějších způsobů přípravy kávy, dá se říci, že jde téměř o rituál. Záleží na mnoha faktorech, aby se nápoj povedl a výsledkem byla lahodná káva. Správně ji připravit není vůbec snadné a své o tom vědí "baristé", což jsou odborníci na přípravu kávy. V naší zemi máme bohužel zatím jen malé procento baristů a snad také proto odborníci říkají, že většina Čechů opravdu dobrou kávu nikdy nepila. Baristé musí perfektně ovládat nejen údržbu kávovarů a dalších příslušenství, ale musí umět také regulovat hrubost mletí kávy a vybírat vhodně upražené odrůdy.

Právě u přípravy espressa je nejvyšší výtěžnost chuti ze všech možných úprav kávy. Uvádí se až 72 procent, což je sedmkrát víc než například u takzvaného "českého turka", i když je pravdou, že takto připravená káva má o něco vyšší obsah kofeinu nežli espresso.

Na vysoké výtěžnosti chuti espressa se podílí několik faktorů, káva musí být správně umletá pro daný způsob přípravy a voda by měla mít požadovanou teplotu, v žádném případě by nikdy neměla přejít varem. Také důležitým, ale nepříliš známým faktem je, že s vypitím hotového nápoje se nemá dlouho otálet.

Aromatické látky obsažené v kávě jsou totiž těkavé a pokud ji necháme stát a myslíme si, že nám studená káva nevadí nebo, že ji dokonce máme studenou raději, pak si můžeme být jisti, že po hodině pijeme už pouze "obarvenou vodu".

Pro dobré espresso je typických pět následujících parametrů: jemně mletá káva, kterou protéká 90 stupňů horká voda po dobu 30 vteřin pod tlakem 15 barů a výsledkem je malý šálek s 30 mililitry espressa.

Cappucino - správné cappucino začíná u kvalitního mléka, z kterého našleháme horkou párou mléčnou pěnu. Do šálku s espressem pak přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. V mnoha kavárnách a gastronomických zařízeních se používá ke zdobení cappucina skořice, kakao nebo čokoláda, popřípadě šlehačka. S původním receptem na cappucino to však nemá nic společného.

Macchiato - obdobná příprava jako u cappucina, ale použije se pouze espresso a mléčná pěna.

Latte - jeden díl kávy a dva až tři díly teplého mléka.

Turecká (arabská) káva - originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně namleté kávy s vodou, popřípadě i s cukrem a uvedení do varu v klasické džezvě (nádobka z mosazi, mědi, stříbra nebo oceli na přípravu kávy). Vodu s kávou necháme celkem třikrát dovést k varu a necháme usadit, poté můžeme servírovat.

Mocca káva - u nás ne příliš často používaný způsob spočívá v použití speciální dvoudílné, šroubovací mocca konvice, v jejíž spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Zahříváním spodní části dojde k varu a horká pára proniká přes sítko do horní části konvice.

Alžírská káva - kávu ozdobíme šlehačkou a přelijeme vaječným krémem, který pozvolna stéká na dno sklenky.

Irská káva (Irisch coffee) - kávu smícháme s třtinovým cukrem a irskou whiskey, zjemníme smetanou, kterou pozvolna vlijeme na konec.

Americano (American coffee) - díl espressa a dva díly vroucí vody - káva, kterou můžete bez problémů konzumovat ve větším množství.

Frapé (ledová káva) - osvěžující letní káva - do šejkru připravíme rozpustnou kávu, cukr a mléko a důkladně protřepeme. Můžeme zdobit šlehačkou.

kava5

Přestože proti kávě někteří lidé určitým způsobem brojí, platí i zde, jako v mnoha dalších případech - všeho s mírou. Káva má na organismus povzbudivé účinky. Rychle vzpruží a podporuje mozkovou činnost. Proto je její konzumace více méně příznivá, zvláště pro ty, kteří mají náročnou práci a tráví zde dlouhou dobu. Ovšem pozor. Neměli bychom kávu brát jako nápoj, který nás stále bude stavět na nohy a pomáhat přežívat náročné dny. Nesmíme zapomenout, že kofein je droga. Neměli bychom být na ní závislí a dovolit, aby nad námi zvítězila. Naštěstí stále ještě existují kvalitnější a příjemnější možnosti jak si odpočinout a překonat tlak a únavu.

zdroj:www.tvujdum.cz, www.espreso.cz


Najít prodejnu

Odeslat odkaz na článek e-mailem

Pošlete odkaz na článek e-mailem svým známým.
 

nahoru

zpět



Leták Proton

Stáhnout leták

Akční leták PROTON je platný 5. 8. - 31. 8. 2020


Akční leták PROTON nabízí každý měsíc stovky domácích spotřebičů a elektroniky za akční ceny.
V Protonu najdete značkové domácí elektrospotřebiče, fototechniku, audio a video zařízení, výpočetní techniku, mobilní telefony nebo vybavení pro hobby a zahradu. Řada spotřebičů je nabízena s hodnotnými dárky nebo mimořádně prodlouženou zárukou. Elektro PROTON, to jsou nejlepší ceny elektra!



PROTON - prodej domácích elektrospotřebičů a elektroniky.

[ ↑ k hlavnímu obsahu ↑ ]


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Použitím tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace